Ważne: Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też wykorzystywać je narzędzia oraz skrypty działające na stronie. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

ZAMKNIJ

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Herbaty Pani Ornatowskiej
 

Surowce

AKACJA-KWIAT

Kwiaty akacji zawierają oleek eteryczny, który wykorzystuje się jako dodatek do kąpieli w leczeniu zbyt suchej i spierzchłej skóry. Robinia akacjowa działa moczopędnie, uspakajająco, rozkurczowo, żółciopędnie.

 

ANYŻ-OWOC

Owoce anyżu zawierają olejek lotny (głwóny składnik to anetol), taniny, żywice oraz cukry. Wykazują działanie rozkurczowe w obrębie przewodu pokarmowego, korzystnie wpływają na proces trawienia oraz ułatwiają przyswajanie przez organizm składników pokarmowych.

 

ARONIA-OWOC

Owoce aronii zawierają witaminę P, flawonoidy, katechiny, antocyjany, kwasy organiczne, witaminę C oraz liczne mikroelementy (bor, fluor, managan i molibden, a nawet jod i żelazo). Owoce aronii stanową cenny środek leczniczy stosowany także profilaktycznie . Obniżają ciśnienie krwi, przeciwdzialają miażdzycy i korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie chorych.

 

BABKA ZWYCZAJNA-LIŚĆ

W liściach babki zwyczajnej znajduje się glikozyd aukubina, gorycze, prowitamina A, witaminy C i K oraz kwasy organiczne, śluzy, enzymy i krzemionka. Napary z liści to doskonały środek do leczenia nieżytu przewodu pokarmowego i niedokwaśności. Można je stosować również w chorobach górnych dróg oddechowych, ponieważ wykazują działanie wykrztuśne.

 

BABKA-LIŚĆ

Liście babki zawierają prowitaminę A, witaminę C i K, kwasy organiczne, śluzy, enzymy oraz krzemionkę. Napary z liści to doskonały środek do leczenia nieżytu przewodu pokarmowego i niedokwaśności. Ze względu na właściwości wykrztuśne- stosuje się również w chorobach górnych dróg oddechowych.

 

BARSZCZ-LIŚĆ

Liście zawierają flawonoidy, rutynę, witaminę A i C oraz sole mineralne. Jest to środek przeciwbiegunkowy, regulujący procesy trawienia, pomocny w zapaleniu krtani i oskrzeli, a także w wyczerpaniu fizycznym.

 

BARSZCZ-NASIONA

Nasiona zawierają olejki eteryczne, związki żywicowe, sole mineralne, proteiny, witaminę A i C. Napar z nasion działa wiatropędnie i przeciwrobacznie, jak również wykrztuśnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, rozkurczowo, uspakajająco, przeciwwymiotnie, pobudzają laktację, łaknienie i poprawiają trawienie.

 

BERBERYS

Berberys zawiera kwasy organiczne, witaminę C, rutynę, cukry, sole mineralne, pektyny, karotenoidy. Działa żółciopędnie, bakteriobójczo, ściągająco, moczopędnie oraz podnosi odporność organizmu.

 

BERBERYS-OWOC

Owoce berberysu zawierają kwasy organiczne, witaminę C, flawonoidy, cukry, sole mineralne, pektyny, karotenoidy. Działają słabo żółciopędnie, moczopędnie, bakteriobójczo; regulują procesy przemiany materii oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Są źródłem witaminy C oraz karotenoidów.

 

BEZ CZARNY-KWIAT

Kwiaty zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminę B i C, karotenoidy, sole mineralne. Wykazują działanie napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, wykrztuśne, miejscowo przeciwzapalne.

 

BEZ CZARNY-OWOC

Owoce bzu czarnego działają przeczyszczająco, napotnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeciwbólowo (nerwobóle), odtruwająco.

 

BIEDRZYNIEC-KORZEŃ

Zawiera olejek eteryczny, tłuszcze, węglowodany, białka, kwasy organiczne, flawonoidy. Korzeń jest przede wszystkim doskonałym środkiem wykrztuśnym oraz rozkurczowym. Zaleca się go w astmie, schorzeniach górnych dróg oddechowych, jak również przy wzdęciach, biegunce, bólach żołądka spowodowanych przejedzeniem. Poza tym jest pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego, kamienicy moczowej i dnie.

 

BŁAWATEK-PŁATKI

Zawiera Flawonoidy oraz sole mineralne. Działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwbakterynie, pobudzająco i wzmacniająco. Napary stosowane zewnetrznie leczą stany zapalne spojówek i brzegów powiek oraz schorzenia skóry.

 

BOBREK-LIŚĆ

Pobudza czynności wydzielnicze żołądka, działa moczopędnie, pobudza łaknienie, wzmacnia organizm.

 

BORÓWKA BRUSZNICA

Zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne. Działa moczopędnie, ściągająco, rozkurczowo, przeciwzapalnie, antyseptycznie, łagodnie obniża ciśnienie krwi oraz uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

 

BORÓWKA CZARNA-OWOC

Napary z owoców pomagają przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg mocozwych oraz przy zaburzeniach trawiennych.

 

BORÓWKA CZERNICA

Zawiera kwasy organiczne, cukry, sole mineralne, witamiby:B, P, PP, C, D, karotenoidy. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, obniża poziom cukru we krwi, poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej, polepsza krążenie w kończynach dolnych, wzmacnia naczynia krwionośne.

 

BRUKWICA

Zawiera garbniki, olejek eteryczny, sole mineralne, witaminę C, cholinę. Działa ściągająco, odkażająco, przeciwzapalnie, uspakajająco, moczopędnie, reguluje przemianę materii oraz trawienie.

 

BRUKWICA-ZIELE

Ziele stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych, zapaleniu pęcherza i dróg moczowych, biegunkach, nerwobólach, nieżycie żołądka i jelit, chorobach wątroby i woreczka zółciowego, zaburzeniach nerwowych oraz migrenie.

 

BRUSZNICA-LIŚĆ

Ziele borówki brusznicy zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne. Stosuje się je w biegunkach, chorobach nerek, w zapaleniu pęcherza moczowego, kamienicy moczowej, skąpomoczu, a także w nieżytach żołądkowo- jelitowych.

 

BRZOZA-LIŚĆ

Napar z liści brzozy jest specyfikiem moczopędnym, równocześnie odkażającym drogi moczowe. Zaleca się go w kuracjach związanych z dolegliwościami nerek i pęcherza moczowego, a pomocniczo w kamienicy nerkowej. Herbatka ta działa również napotnie, dlatego warto przyjmować ją w zaziębieniu, grypie i anginie.

 

BUKWICA-ZIELE

Zawiera cholinę, prowitaminę A, witaminę C oraz sole mineralne. Napar z ziela to środek regulujący procesy trawienia, zalecany pomocniczo w leczeniu żóltaczki, a także nadkawśności, astmy, zapalenia płuc i oskrzeli, nieżytów górnych dróg oddechowych.

 

BURAK ĆWIKŁOWY

Zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, białko, a także wapń i żelazo. Pozytywnie oddziaływuje na procesy trawienia.

 

BYLICA-ZIELE

Napary z ziela stosuje się w owrzodzeniu jelita grubego, lekkiej biegunce, zaburzeniach trawienia, schorzeniach wątroby, stanach skurczowych dróg żółciowych oraz owsikach.

 

CHMIEL-SZYSZKA

Napary z szyszek chmielu stosowane są jako środek uspakajający przy wyczerpaniu nerwowym i stanach lękowych, pomagają także na bezsenność, przy nadpobudliwości seksualnej oraz w schorzeniach żołądka i woreczka żółciowego.

 

CYKORIA PODRÓŻNIK-KORZEŃ

Korzenie wykorzystuje się w zapaleniach dróg moczowych, uszkodzeniach wątroby, stanach zapalenia pęcherzyka i dróg żółciowych, zaburzeniach trawienia, przy ogólnym osłabieniu. Ze względu na występującą w korzeniu inulinę, cykoria jest cennym lekiem, który należy pomocniczo stosować w cukrzycy.

 

CYKORIA-ZIELE

Działa żółciopędnie, przeciwzapalnie, moczopędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje przemianę materii.

 

CYNAMONOWIEC-KORA

Kora cynamonowca korzystnie oddziałuje na układ trawienny, wzmacnia żołądek, poprawia apetyt i przyspiesza proces trawienia.

 

CYTRYNA-SKÓRKA

Zawiera wiele cennych witamin, m.in. witaminę C, A, B, B1 i D, cukry, pektyny, błonnik i kwas cytrynowy.

 

CZARNA JAGODA

Zawiera kwasy organiczne, cukry, sole mineralne, witaminę: B, P, PP, C, D oraz karotenoidy. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, obniża poziom cukru we krwi, poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej, polepsza krążenie w kończynach dolnych, wzmacnia naczynia krwionośne.

 

CZARNA PORZECZKA

Zawera garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, olejek eteryczny, sole mineralne, witaminę: C, B, K, P, pektyny. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, napotnie, odtruwająco. Odżywia i wzmacnia organizm.

 

CZARNY BEZ-KAWIAT

Kwiaty bzu zawierają olejki eteryczne, rutynę, kwarcetynę, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne. Wykazują działanie napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, wykrztuśne oraz przeciwzapalne.

 

CZARNY BEZ-LIŚĆ

Liście czarnego bzu ułatwiają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, stosuje się je pomocniczo przy przeziębieniu.

 

CZERNICA-LIŚĆ

Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, sole mineralne. Liście borówki czernicy stosuje się przy pierwszych objawach cukrzycy, w nieżytach górnych dróg oddechowych, schorzeniach żołądkowo- jelitowych, w stanach zapalnych dróg moczowych oraz przy biegunce.

 

DEREŃ

Zawiera cukry, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, P oraz sole mineralne (głównie związki żelaza). Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu i przywraca zachwianą równowagę. Znajduje również zastosowanie przy przeziębieniu i grypie.

 

DZIEWANNA-KWIAT

Stosuje się je w schorzeniach górnych dróg oddechowych, grypie, uporczywym suchym kaszlu, trudnościach w odkrztuszaniu, stanach zapalnych przewodu pokarmowego i pęcherza.

 

DZIĘGIEL LEŚNY

Zalecany jest przy nerwo- i mięśniobólach, a także przy bólach reumatycznych. Wykazuje działanie uspakajające, przeciwskurczowe w obrębie przewodu pokarmowego, reguluje i pobudza procesy trawienne. Znajduje zastosowanie w leczeniu migren.

 

DZIĘGIEL LEŚNY-KORZEŃ

Zalecany jest przy zaburzeniach miesiączkowania, anoreksji i zespołu chronicznego zmęczenia.

 

DZIKA RÓŻA-OWOC*

Zawiera duże ilości witaminy C (kwasu L-askorbinowego) oraz wiele katalizatorów i biostymulantów potrzebnych do utrzymania zdrowia, m.in. prowitamina A, witamina B2, P, K, E, potas, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Dodatkowo zawiera taninę (rodzaj flawonoidu), glukozę, żywice, wanilię. Działa ściągająco, hemoststycznie, moczopędnie, oczyszczająco, przeciwanemicznie, przeciwszkorbutowo, i ogólnie wzmacniająco

 

DZIKA RÓŻA-SKÓRKA

Zalecana jest w schorzeniach przewodu pokarmowego, przeziębieniach, nieżytach układu oddechowego, przy nadmiernej łamliwości naczyń i skłonności do krwawień. Polecana jest również przy schorzeniach nerek, pęcherza moczowego, wątroby, nadciśnieniu tętniczym.

 

DZIURAWIEC

Działa ściągająco, przeciwzapalnie, moczopędnie, żółciopędnie, uspakajająco, przeciwbakteryjnie, reguluje i poprawia trawienie.