Picie tej herbatki przynosi ulgę przy nieżycie żołądka i jelit, chorobach i zapaleniu wątroby oraz woreczka żółciowego. To specyfik o działaniu przeciwzapalnym, reguluje przemianę materii oraz trawienie. Składniki tej mieszanki stanowią czynnik osłaniający błony śluzowe żołądka i jelit. Dodatkowo herbatka ta dostarcza organizmowi wiele cennych składników mineralnych oraz witamin.
Owoc róży, bzu czarnego, głogu, tarniny; ziele ślazu, bukwicy, przytulii; kwiat ślazu, nagietka; liść babki zwyczajnej
Wsypać pełną łyżeczkę herbaty do filiżanki i zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem przez 10–15 minut. Pić 1–2 razy dziennie.
Herbatkę tą polecamy osobom, które mają skłonności do stanów zapalnych żołądka i jelit. Jednak herbatka ta nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ ziele bukwicy pobudza skurcze macicy.