Ważne: Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też wykorzystywać je narzędzia oraz skrypty działające na stronie. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

ZAMKNIJ

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Herbaty Pani Ornatowskiej
 

RUTA- ZIELE

Ziele ruty ma działanie rozkurczowe, wzmacniające wzrok i przemianę materii, pobudza krwawienie miesięczne u kobiet. Picie tej herbatki zaleca się w stanach skurczowych żołądka i jelit, przy uszkodzeniu wątroby oraz przy zmniejszonym wydzielaniu soków trawiennych. Ruta pomaga również w przypadku nadmiernej przepuszczalności i łamliwości naczyń włosowatych, nadciśnieniu i zaburzeniach krążenia krwi.

Skład:

Ziele ruty 100%

Sposób przygotowania:

Wsypać pełną łyżeczkę herbaty do filiżanki i zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem przez 15–20 minut, następnie przecedzić. Pić wedle zapotrzebowania.

Naszym zdaniem:

Ziele ruty można stosować również jako przyprawę do dziczyzny, ryb i potraw ciężkich. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i działa wiatropędnie. Uwaga: ruta zwiększa wrażliwość na promienie słoneczne.