Ważne: Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też wykorzystywać je narzędzia oraz skrypty działające na stronie. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

ZAMKNIJ

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Herbaty Pani Ornatowskiej
 

Surowce

DZIURAWIEC-ZIELE

Ziele dziurawca zaleca się pić w chorobach wątroby i dróg żółciowych, stanach zapalnych nerek i pęcherza moczowego, przy nadciśnieniu tętniczym, rozstrojach żołądka i jelit oraz przy bolesnym miesiączkowaniu. Wykazuje działanie rozkurczowe, żółciopędne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz reguluje i poprawia trawienie.

 

ELEUTERAKOKKUS

Działa wzmacniająco oraz podnosi odporność organizmu. Stosować w okresie rekonwalescensji po długotrwałych kuracjach antybiotykami, w stanach osłabienia, jak również w okresie wzmożonego wysiłku psychicznego i fizycznego.

 

EUKALIPTUS-LIŚĆ

Wykazuje działanie bakteriobójcze (niszczy przede wszystkim gronkowce), przeciwzapalne, wykrztuśne, obniża termeraturę, działa lekko uspakajająco.

 

FASOLA-NAOWOCNIA

Działa moczopędnie oraz obniża poziom we krwi. Zaleca się w cukrzycy, chorobach nerek i pęcherza moczowego, nadciśnieniu tętniczym oraz przy osłabieniu mięśnia sercowego.

 

GŁÓG-KWIAT

Zalecany jest w chorobach serca (w tzw. Sercu starczym, zaburzeniach rytmu, zwyrodnieniu i zapaleniu mięśnia sercowego oraz jego osłabieniu), ponadto w chorobie wieńcowej, nadciśnieniu tętniczym, nerwicach wegetatywnych. Poprawia krążenie mózgowe i obniża poziom cholesterolu we krwi.

 

GŁÓG-OWOC

Owoce zawierają flawonoidy, kwas jabbłkowy, pektyny, witaminę C, B1, karoten oraz sole mineralne. Obniżają ciśnieni krwi, zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, korzystnie oddziaływują na przewodnictwo w mięśniu sercowym, obniżają jego pobudliwość. Działają również rozkurczająco, uspakajająco, moczoędnie, ściągająco oraz sozszerzają naczynia wieńcowate i wzmacniają mięsień sercowy.

 

GOŹDZIKI

To środek antyseptyczny i przeciwbólowy; wykorzystuje się je w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit, nudności, wymiotów, zaburzeń erekcji oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej.

 

GRYKA-ZIELE

Zawiera rutynę; stosuje się w leczeniu żylaków (w tym hemoroidów), nadciśnienia tętniczego, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego oraz doskonale wzmacnia naczynia włosowate.

 

HIBISKUS-KWIAT

Kwiat hibiskusa zawiera witaminę C, kwasy organiczne oraz polisacharydy. Podnosi odporność organizmu oraz wspomaga odchudzanie, obniża ciśnie krwi, działa kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia i wzmacnia wątrobę.

 

IMBIR-KŁĄCZE

Ma właściwości bakteriobójcze, stosuje się przy zaburzeniach trawienia (głównie tych, którym towarzyszą wymioty), zatrzymaniu moczu, w reumatyzmie, dolegliwościach śledziony. Wykazuje działanie wiatropędne oraz zapobiega wzdęciom.

 

JABŁKO*

to znakomity środek terapeutyczny: o jego właściwościach leczniczych decyduje zawartość potasu, pektyny, kwasy organiczne, witaminy, gównie C. Jabłko wzmacnia mięśnie i układ nerwowy, działa moczopędnie, przeciwreumatycznie, trawiennie, odświeżająco. Dzięki pektynom obniża poziom cholesterolu we krwi, ochrania przewód pokarmowy, działa pobudzająco na pracę wątroby i zmniejsza jej przekrwienie, wpływa oczyszczająco na krew, odchudza tkanki. Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne, rozpuszczają cholesterol, wiążą radioaktywny kobalt, stront i ołów, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki. Wapń i krzem skórki jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.

 

JAŁOWIEC-OWOC

Owoce jałowca zawierają garbniki, flawonoidy, żywicę, związki cukrowe oraz sole mineralne. Działają moczopędnie, żółciopędnie, bakteriobójczo, napotnie, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego oraz perystaltykę jelit. Uwaga: jałowca nie wolno stosować w czasie ciąży oraz przy chorobach nerek!

 

JAŁOWIEC-ZIELE

Ziele jałowca nadaje niepowtarzalny, żywiczny aromat.

 

JARZĘBINA

Jarzębina zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, działa przeciwutleniająco, moczopędnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco oraz reguluje metabolizm.

 

JARZĘBINA-OWOC

Napary z owoców stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego, zabuzreniach trawienia, biegunkach, miażdżycy, zaburzeniach przemiany materii, schorzeniach nerek, kamienicy nerokwej, schorzeniach wątroby, zaburzeniach krążenia obwodowego oraz przy niedoborach witaminowych.

 

JASNOTA-ZIELE

Ziela z jasnoty używa się w stanach zapalnych dróg oddechowych, nieżytach gardła, krtani i oskrzeli, stanach zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego, przy problemach z prostatą oraz przy obfitych miesiączkach.

 

JEMIOŁA-ZIELE

Ziele z jemioły stosuje przy nadciśnieniu, niewydolności krążenia, miażdżycy, w zaburzeniach okresu przekwitania, przy zawrotach głowy, przyspieszonym biciu serca, uderzeniach krwi do głowy, nadmiernych krwawieniach miesiaczkowych oraz przy krwawieniach z nosa.

 

JESION-KORA

Odwar z kory jest stosowany jako specyfik przeciwreumatyczny, wykazuje również właściwości oczyszczające wątrobę i śledzionę, pomaga wzmocnić system odpornościowy organizmu.

 

JEŻÓWKA

To doskonały środek odtruwający, pobudza dziłanie systemu immunologicznego i podnosi odporność organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe. Zaleca się stosować w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, górnych dróg oddechowych, grypie czy anginie oraz przy ogólnym osłabieniu organizmu po ciężkich chorobach.

 

JEŻYNA-LIŚĆ

Napary z jeżyny polecane sa przy schorzeniach żołądka i jelit, biegunkach, w chorobach dróg oddechowych i moczowych, przeziębieniach przebiegających z gorączką, grypie- jako środek napotny, przy nadmiarze glukozy we krwi oraz w zaburzeniach przemainy materii.

 

KALINA-OWOC

Owoce kaliny mają działanie wykrztuśne, napotne, wzmacniające, moczopędne oraz obniżają ciśnienie krwi.

 

KARCZOCH-KOSZYCZEK

Działa żółciopędnie, żółciotwórczo, moczopędnie, przeczyszczająco, obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi, działa wzmacniająco i regenerująco na wątrobę.

 

KARCZOCH-ZIELE

Ziele karczocha zawiera flawonoidy, sterole, garbniki, witaminy oraz sole mineralne. Zalecane jest w stanach zapalnych woreczka żółciowego i przewodów żółcioowych, niewydolności wątroby, w wirusowym zapaleniu wątroby, miażdżycy naczyń krwionośnych, zaburzeniach przemiany tłuszczowej oraz pomocniczo w niewydolności nerek.

 

KOCANKI-KWIATOSTAN

Stosuje się w zaburzeniach czynności wątroby, w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych, w kamicy żółciowej, zaburzeniach trawiennych, nieżytach przewodu pokarmowego, zaburzeniach pzremiany materii, chorobie gośćcowej oraz przy braku łaknienia.

 

KONICZYNA-KWAIT

Napar z kwiatostanu uważany jest za ogólnie wzmacniający, słabo przeciwbólowy i pomagający pozbywać się toksyn rozmaitego pochodzenia.

 

KOZŁEK-KORZEŃ

Działa uspakajająco, rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, wiatropędnie, przeciwcukrzycowo oraz obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydzielanie soków trawiennych.

 

KRWAWNIK-ZIELE

Działa przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, napotnie, bakteriostatycznie, wiatropędnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo, rozkurczowo, pobudza trawienie oraz reguluje miesiączkowanie i łagodzi bóle menstuacyjne.

 

KUKLIK-KŁĄCZE

Ma działanie ściągające i przeciwkaszlowe. Zalecany jest przy przeziębieniu, grypie, anginie oraz przy kaszlu różnego pochodzenia. Ma również zastosowanie przy nieżytach żołądka i jelit oraz kolce jelitowej. To również specyfik przeciwbiegunkowy i reguluje procesy trawienia.

 

LEBIODKA-ZIELE

Stosuje się w zaburzeniach trawienia, nieżytach błon śluzowych żołądka i dwunastnicy, przy nadmiernej fermentacji, wzdęciach, w kamicy żółciowej, zaburzeniach przemiany materii oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych.

 

LIPA-KWIAT

To doskonały środek napotny, wykrztuśny, przeciwzapalny oraz wzmacniający. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, zmniejsza napięcie mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym, działa rozkurczowo i uspakajająco. Napar z lipy zalecany jest przy grypie, anginie, przeziębieniu, zapaleniu gardła i oskrzeli.

 

LNICA-ZIELE

Napar z ziela zalecany jest w rwie kulszowej, kamicy moczowej i nerkowej, chorobach nerek, wątroby, śledziony i w przypadku zaburzeń przewodu pokarmowego. Ma działanie przeczyszczające.

 

LUKRECJA

Ma właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, rozkurczowe, estrogenne, moczopędne, przeciwalergiczne. Działa na układ odpornościowy, pobudza mechanizmy obronne. Wzmacnia oraz pbudza korę nadnerczy oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Uwaga: nie należy stosować lukrecji w okresie ciąży i karmienia piersią, przy niewydolności nerek, nadciśnieniu tętniczym oraz przy zażywaniu leków moczopędnych.

 

LUKRECJA-KORZEŃ

Posiada działanie rozkurczowe (głównie w obrębie przewodu pokarmowego), wykrztuśne i przeczyszczające. Zalecany w chorobach gardła, stanach zapalnych jamy ustnej oraz chorobach górnych dróg oddechowych.

 

ŁOPIAN-KORZEŃ

Działa napotnie, moczopędnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, słabo przeciwcukrzycowo, łagodnie przeczyszczająco oraz wpływa regulująco na trawienie i metabolizm; wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

 

ŁOPIAN-ZIELE

Ziele łopianu zalecane jest w nieżytach przewodu pokarmowego, zaburzeniach przemiany materii, schorzeniach dróg moczowych, trądziku.

 

MACIERZANKA-ZIELE

Stosuje się przy nieżytach górnych dróg oddechowych, uporczywym, suchym kaszlu, zaburzeniach ze strony przewodu pokarmowego, wzdęciach, nadmiernej fermentacji, niedokwaśności oraz przy schorzeniach dróg moczowych.

 

MALINA-LIŚĆ

Liście maliny zawierają witaminę C, sole mineralne (żelazo, potas, miedź), garbniki, kwasy organiczne oraz żywice. Działają przeciwbiegunkowo, korzystnie wpływają na przewód pokarmowy oraz poprawiają przemianę materii.

 

MALINA-OWOC

Zawierają kwasy organiczne, pektyny. cukry, sole mineralne (potasu, magnezu, wapnia, żelaza), związki śluzowe, olejek lotny oraz witaminy z grupy B, witaminę PP, E oraz C. Wykazują działanie przeciwgorączkowe, wykrztuśne, moczopędne, oczyszczające, wzmacniające, napotne oraz uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Napar z owoców stosuje się przy przeziębieniach przebiegających z gorączką.

 

MELISA-ZIELE

Melisa wykazuje działanie uspakajające, rozkurczowe, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, pobudza również wydzielanie soków trawiennych. Napar melisy zaleca się w bezsenności na tle nerwowym, niepokoju, depresji, migrenie oraz w zaburzeniach rytmu serca i trawienia, przy skokach ciśnienia tętniczego i nieżycie przewodu pokarmowego.

 

MALWA CZARNA-KWIAT

Kwiaty malwy czarnej zawierają w swoim składzie śluz, pektynę, asparaginę. Wykazują działanie gojące oraz łagodzące i powlekające. Działają wykrztuśnie oraz przeciwzapalnie. Napar z malwy stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych, schorzeniach żołądka, zaburzeniach miesiączkowania oraz w okresie pokwitania.

 

MARCHEW DZIKA-NASIONA

Zawierają olej tłusty, olejek eteryczny, nieco białka oraz flawoinoidy. Są pomocne przy leczeniu choroby wieńcowej, dusznicy bolesnej i stwardnieniu tętnic. Działają wiatropędnie, korzystnie oddziaływują na przebieg procesów trawiennych. Wykorzystuje się je również do leczenia stanów zapalnych pęcherza moczowego i kamicy żółciowej i nerkowej.