Zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterole, garbniki. Ma właściwości żółciopędne, rozkurczowe, wiatropędne, moczopędne, uspakajające, odkażające, wzmacniające. Poprawia krążenie krwi oraz usprawnia trawienie. Stosuje się w zaburzeniach okresu przekwitania.
Pączki róży to doskonały dodatek do kompotów i herbat, szczególnie ziołowych. Nadają tym napojom piękny aromat i oryginalny wygląd. Są cennym źródłem witamin, poprawiają trawienie oraz działają wzmacniająco. Płatki róży dodaje się także do potpourri, kompozycji suszonych kwiatów oraz fragmentów roślin zamieszczonych w szklanym pojemniczku bądź woreczku, który nadaje wnętrzom naszych domów subtelny zapach róży.
Zawiera prowitaminę A, witaminę C, B, E, K, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny, cukry, pektyny, sole mineralne oraz flawonoidy. Stosuje się w schorzeniach przewodu pokarmowego, przeziębieniach, nieżytach układu oddechowego, przy nadmiernej łamliwości naczyń krwionośnych, w chorobach wątroby, dróg żółciowych oraz nerek. Wzmacnia organizm i dostarcza witamin.
Płatki róży nadają piękny aromat. Są cennym źródłem witamin, poprawiają trawienie oraz działają wzmacniająco.
Działa stymulująco na ośrodkowy system nerwowy, zwiększa fizyczną i umysłową wydolność organizmu, zmniejsz zmęczenie, regulujące ciśnienie, poprawia ostrość wzroku i słuchu.
Zawiera liczne flawonoidy, kwasy organiczne (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy), garbniki, tłuszcze oraz cukry. Łagodzi dolegliwości pogodowe, działa pobudzająco, wzmacnia i zwiększa wytrzymałość organizmu na stres.
Obniża poziom cukru we krwi w początkowym okresie cukrzycy, w nieznacznym stopniu działa moczopędnie i napotnie; pobudzania również laktację u kobiet.
Napar z ziela rzepiku to skuteczny środek korzystnie wpływający na procesy trawienia, pobudzający wydzielanie soków żołądkowych, ogólnie wzmacniający oraz hamujący krwawienie. Jest zalecany w kamienicy nerkowej, w zapaleniu pęcherza moczowego, w uporczywych zaparciach, nietrzymaniu moczu, biegunce oraz marskości wątroby
Zalecany jest w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, wzdęciach, biegunkach, zaparciach, w okresie przekwitania, przy nadmiernej pobudliwości nerwowej i bezsenności, lęku histerii, duszności, zawrotach głowy, bólach głowy, nadciśnieniu oraz w bolesnym miesiączkowaniu.
Zawiera m.in. olejek eteryczny, garbniki, śluzy i sole mineralne. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, napotne, ściągające, przeciwkrwotoczne oraz przyspieszające gojenie. Stosuje się przy przewlekłym i obfitym miesiączkowaniu.
Zawiera witaminę C oraz nadaje orzeźwiający smak i piękny aromat.
Ziele skrzypu zawiera krzemionkę, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Jest to przede wszystkim środek przeciwzapalny, moczopędny, dostarczający jednocześnie organizmowi krzemionki niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Odwar z ziela skrzypu zaleca się pić w chorobach dróg moczowych, kamienicy moczowej, gośćcu, obrzękach, pomocniczo też w miażdżycy.
Kwiaty słonecznika zawierają m.in. flawonoidy, pektyny oraz karotenoidy. Napary z nich stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, braku łaknienia. Mają właściwości przeciwgorączkowe, pobudzają wydzielanie soków tarwiennych, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów.
Pączki sosny zawierają olejek eteryczny, żywicę, garbniki, cukry, witaminę C. Mają właściwości wykrztuśne, odkażające, moczopędne, żółciopędne, napotne, witaminizujące. Zaleca się w nieżytach górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych dróg moczowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, wątroby, zaburzeniach przemiany m aterii oraz w osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.
Zawiera olejek lotny. W liściach występują alkaloidy, flawanoidy i garbniki. Liście szałwi mają właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne. Zaleca się stosowanie szałwi przy zapaleniu jamy ustnej i gardła, nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy anginie, ostrych bólach zębow oraz jako środek wykrztuśny. Napar z liści szałwi zaleca się przy nadmiernej potliwości, zwłaszcza podczas klimakterium.
Kwiaty ślazu zawierają garbniki, kwasy organiczne oraz śladową ilość witaminy C. Stosuje się je przy grypie, anginie, przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli oraz w stanach zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit. Kwiaty tej rośliny stanowią również czynnik osłaniający– przy zatruciach środkami żrącymi.
Odwary z liści ślazu leczą najrozmaitsze choroby skórne, krosty, owrzodzenia oraz wypryski. Pomocniczo stosowany w anginie, grypie, zapaleniu oskrzeli oraz w stanach zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit.
Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także potas, wapń, magnez i żelazo. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz moczopędne.
Stosuje się w zaburzeniach trawienia i przemiany materii oraz schorzeniach skórnych. Odwary z ziela świetlika stsuje się również zewnętrznie do okładów i przemywania w stanach zapalnych i uczuleniowych spojówek, przy jęczmieniu, zmęczeniu oczu wskutek pracy przy komputerze czy oglądania telewizji.
Odwar z kwiatów to przede wszystkim środek moczopędny i łagodnie przeczyszczający, poprawia również przemianę materii. Oczyszcza krew oraz działa przeciwbólowo w stanach zapalnych żołądka.
Owoce tarniny bogate są w garbniki i kwasy organiczne. Stosuje się w schorzeniach nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.
Zaleca się do leczenia wrzodów i ropiejących ran oraz płukania jamy ustnej i dziąseł w stanach zapalnych. Napar z liści ziela przynosi ukujenie w razie użądlenia przez osy.
Zawiera antocyjany, witaminę C, fosfor, żelazo oraz bromelinę. Działa wzmacniająco, moczopędnie, odtruwa organizm z toksyn oraz ułatwia spalanie tłuszczów.
Napary z ziela stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych i układu moczowego, zaburzeniach krążenia krwi i trawienia, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, wątroby, pasożytach jelitowych, żylakach, zakrzepach, nerwobólach, osłabieniu oraz przy wyczerpaniu nerwowym.
Ziele uczepu zawiera olejek eteryczny, śluz i witaminę C oraz składniki mineralne. Napar z uczepu to dobry środek na skazę wysiękową, krwiomocz, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Pomocniczo zaleca się go w gośćcu, zaburzeniach trawienia, a ze względu na właściwości napotne można go również stosować przy zaziębieniu i grypie.
Napar z ziela to skuteczny środek uspakajający, zalecany w wycieńczeniu nerwowym oraz w bezsenności. Korzystnie wpływa na pracę pzrewodu pokarmowego oraz pobudza wydzielanie soków tarwiennych. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.
Stosuje się w chorobach reumatycznych, przeziębieniach z gorączką, grypie, nieżytach układu oddechowego, stach zapalnych przewodu moczowego, w zaburzeniach trawienia, biegunkach, obrzękach oraz schorzeniach skórnych.
Odwar z kory wierzby to bardzo skuteczny środek przeciwzapalny, napotny, przeciwbólowy i przeciwgorączkowy, zalecany w nerwobólach, bólach reumatycznych, przeziębieniu, grypie oraz anginie. Wykazuje działanie odtruwające, wzmacniające oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych.
Zawiera garbniki, witaminę C, flawonoidy, pektyny, cukry oraz nieco śluzu. To specyfik o dizałaniu uspokajającym, zalecany w bezsenności, bólach na tle migrenowym i depresji. Stosuje się również przy zaburzeniach trawienia.
Działa uspokajająco; stosuje się w bólach na tle migrenowym i depresji oraz w bezsenności.
Zalecany jest w kamicy moczowej i nerkowej, reumatyzmie, w zapaleniu węzłów chłonnych oraz dolegliwościach pęcherzyka żółciowego.
Zawiera kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), pektyny, garbniki, flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz sole mineralne. Owoce wiśni są pomocne w przypadku pzreziębienia, niedokrwistości, zaburzenia tarwienia, jak również chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Kwiaty wrzosu wykazują działanie przeciwzapalne, odkażające, napotne, moczopędne, przeciwobrzękowe, rozkurczowe oraz uspakajające. Wzmagają wydzielanie soków trawiennych oraz usprawniają procesy trawienia. Napar pomaga w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych oraz profilaktycznie w kamienicy moczowej i nieżycie żołądka.
Zawiera glikozydy, witaminy z grupy B, witaminę C, olejek eteryczny, pektyny, skrobię, nieco tłuszczu, a także związki magnezu, żelaza, potasu, wapnia, sodu, krzemu, siarki, fosforu, boru i manganu. Wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych oraz podnosi odporność oraz reguluje procesy trawienia.
Zwiększa wydolność organizmu przy wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym, zwiększa koncentrację oraz poprawia pamięć, wzmacnia system immunologiczny, poprawia sprawność seksualną, usuwa z organizmu toksyny oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Zaleca się go przede wszystkim osobom przemęczonym i wyczerpanym, w celu pobudzenia organizmu i wzmocnienia go. Wykazuje wąściwości uspakajające, dlateo poleca się go w dolegliwościach na tle nerwicowym, leczy również zaburzenia żołądkowo- jelitowe, a pomocniczo używać w stanach zapalnych gruczołu krokowego.
To trawa o odświeżającym i lekko słodkim smaku. Nadaje charakterystyczny aromat.
Zawiera cukry, kwasy organiczne, pektyny, witaminę C. Zalecana jest w stanach zapalnych nerek, pęcherza i moczowodów. Jest ponadto środkiem napotnym i przeciwgorączkowym. Można ją pomocniczo stosować w dnie i reumatyzmie.