Ważne: Ta strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też wykorzystywać je narzędzia oraz skrypty działające na stronie. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

ZAMKNIJ

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

Herbaty Pani Ornatowskiej
 

Surowce

ROZMARYN

Zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, fitosterole, garbniki. Ma właściwości żółciopędne, rozkurczowe, wiatropędne, moczopędne, uspakajające, odkażające, wzmacniające. Poprawia krążenie krwi oraz usprawnia trawienie. Stosuje się w zaburzeniach okresu przekwitania.

 

RÓŻA-KWIAT/PŁATKI

Pączki róży to doskonały dodatek do kompotów i herbat, szczególnie ziołowych. Nadają tym napojom piękny aromat i oryginalny wygląd. Są cennym źródłem witamin, poprawiają trawienie oraz działają wzmacniająco. Płatki róży dodaje się także do potpourri, kompozycji suszonych kwiatów oraz fragmentów roślin zamieszczonych w szklanym pojemniczku bądź woreczku, który nadaje wnętrzom naszych domów subtelny zapach róży.

 

RÓŻA-OWOC

Zawiera prowitaminę A, witaminę C, B, E, K, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny, cukry, pektyny, sole mineralne oraz flawonoidy. Stosuje się w schorzeniach przewodu pokarmowego, przeziębieniach, nieżytach układu oddechowego, przy nadmiernej łamliwości naczyń krwionośnych, w chorobach wątroby, dróg żółciowych oraz nerek. Wzmacnia organizm i dostarcza witamin.

 

RÓŻA-PŁATKI

Płatki róży nadają piękny aromat. Są cennym źródłem witamin, poprawiają trawienie oraz działają wzmacniająco.

 

RÓŻENIEC

Działa stymulująco na ośrodkowy system nerwowy, zwiększa fizyczną i umysłową wydolność organizmu, zmniejsz zmęczenie, regulujące ciśnienie, poprawia ostrość wzroku i słuchu.

 

RÓŻENIEC GÓRSKI

Zawiera liczne flawonoidy, kwasy organiczne (bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy), garbniki, tłuszcze oraz cukry. Łagodzi dolegliwości pogodowe, działa pobudzająco, wzmacnia i zwiększa wytrzymałość organizmu na stres.

 

RUTWICA-ZIELE

Obniża poziom cukru we krwi w początkowym okresie cukrzycy, w nieznacznym stopniu działa moczopędnie i napotnie; pobudzania również laktację u kobiet.

 

RZEPIK-ZIELE

Napar z ziela rzepiku to skuteczny środek korzystnie wpływający na procesy trawienia, pobudzający wydzielanie soków żołądkowych, ogólnie wzmacniający oraz hamujący krwawienie. Jest zalecany w kamienicy nerkowej, w zapaleniu pęcherza moczowego, w uporczywych zaparciach, nietrzymaniu moczu, biegunce oraz marskości wątroby

 

SERDECZNIK-ZIELE

Zalecany jest w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, wzdęciach, biegunkach, zaparciach, w okresie przekwitania, przy nadmiernej pobudliwości nerwowej i bezsenności, lęku histerii, duszności, zawrotach głowy, bólach głowy, nadciśnieniu oraz w bolesnym miesiączkowaniu.

 

SIEDMIOPALECZNIK BŁOTNY-ZIELE

Zawiera m.in. olejek eteryczny, garbniki, śluzy i sole mineralne. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, napotne, ściągające, przeciwkrwotoczne oraz przyspieszające gojenie. Stosuje się przy przewlekłym i obfitym miesiączkowaniu.

 

SKÓRKA Z POMARAŃCZY

Zawiera witaminę C oraz nadaje orzeźwiający smak i piękny aromat.

 

SKRZYP-ZIELE

Ziele skrzypu zawiera krzemionkę, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Jest to przede wszystkim środek przeciwzapalny, moczopędny, dostarczający jednocześnie organizmowi krzemionki niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Odwar z ziela skrzypu zaleca się pić w chorobach dróg moczowych, kamienicy moczowej, gośćcu, obrzękach, pomocniczo też w miażdżycy.

 

SŁONECZNIK-KWIAT

Kwiaty słonecznika zawierają m.in. flawonoidy, pektyny oraz karotenoidy. Napary z nich stosuje się w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, braku łaknienia. Mają właściwości przeciwgorączkowe, pobudzają wydzielanie soków tarwiennych, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

 

SOSNA-PĄCZKI

Pączki sosny zawierają olejek eteryczny, żywicę, garbniki, cukry, witaminę C. Mają właściwości wykrztuśne, odkażające, moczopędne, żółciopędne, napotne, witaminizujące. Zaleca się w nieżytach górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych dróg moczowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, wątroby, zaburzeniach przemiany m aterii oraz w osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym.

 

SZAŁWIA-LIŚĆ

Zawiera olejek lotny. W liściach występują alkaloidy, flawanoidy i garbniki. Liście szałwi mają właściwości dezynfekujące, przeciwzapalne. Zaleca się stosowanie szałwi przy zapaleniu jamy ustnej i gardła, nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy anginie, ostrych bólach zębow oraz jako środek wykrztuśny. Napar z liści szałwi zaleca się przy nadmiernej potliwości, zwłaszcza podczas klimakterium.

 

ŚLAZ-KWIAT

Kwiaty ślazu zawierają garbniki, kwasy organiczne oraz śladową ilość witaminy C. Stosuje się je przy grypie, anginie, przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli oraz w stanach zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit. Kwiaty tej rośliny stanowią również czynnik osłaniający– przy zatruciach środkami żrącymi.

 

ŚLAZ-ZIELE

Odwary z liści ślazu leczą najrozmaitsze choroby skórne, krosty, owrzodzenia oraz wypryski. Pomocniczo stosowany w anginie, grypie, zapaleniu oskrzeli oraz w stanach zapalnych błon śluzowych żołądka i jelit.

 

ŚLIWA-OWOC

Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także potas, wapń, magnez i żelazo. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz moczopędne.

 

ŚWIETLIK-ZIELE

Stosuje się w zaburzeniach trawienia i przemiany materii oraz schorzeniach skórnych. Odwary z ziela świetlika stsuje się również zewnętrznie do okładów i przemywania w stanach zapalnych i uczuleniowych spojówek, przy jęczmieniu, zmęczeniu oczu wskutek pracy przy komputerze czy oglądania telewizji.

 

TARNINA-KWIAT

Odwar z kwiatów to przede wszystkim środek moczopędny i łagodnie przeczyszczający, poprawia również przemianę materii. Oczyszcza krew oraz działa przeciwbólowo w stanach zapalnych żołądka.

 

TARNINA-OWOC

Owoce tarniny bogate są w garbniki i kwasy organiczne. Stosuje się w schorzeniach nerek, moczowodów oraz pęcherza moczowego.

 

TAWUŁA-ZIELE

Zaleca się do leczenia wrzodów i ropiejących ran oraz płukania jamy ustnej i dziąseł w stanach zapalnych. Napar z liści ziela przynosi ukujenie w razie użądlenia przez osy.

 

TRUSKAWKA-OWOC

Zawiera antocyjany, witaminę C, fosfor, żelazo oraz bromelinę. Działa wzmacniająco, moczopędnie, odtruwa organizm z toksyn oraz ułatwia spalanie tłuszczów.

 

TYMIANEK-ZIELE

Napary z ziela stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych i układu moczowego, zaburzeniach krążenia krwi i trawienia, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, wątroby, pasożytach jelitowych, żylakach, zakrzepach, nerwobólach, osłabieniu oraz przy wyczerpaniu nerwowym.

 

UCZEP-ZIELE

Ziele uczepu zawiera olejek eteryczny, śluz i witaminę C oraz składniki mineralne. Napar z uczepu to dobry środek na skazę wysiękową, krwiomocz, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Pomocniczo zaleca się go w gośćcu, zaburzeniach trawienia, a ze względu na właściwości napotne można go również stosować przy zaziębieniu i grypie.

 

WERBENA-ZIELE

Napar z ziela to skuteczny środek uspakajający, zalecany w wycieńczeniu nerwowym oraz w bezsenności. Korzystnie wpływa na pracę pzrewodu pokarmowego oraz pobudza wydzielanie soków tarwiennych. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.

 

WIĄZÓWKA-LIŚĆ

Stosuje się w chorobach reumatycznych, przeziębieniach z gorączką, grypie, nieżytach układu oddechowego, stach zapalnych przewodu moczowego, w zaburzeniach trawienia, biegunkach, obrzękach oraz schorzeniach skórnych.

 

WIERZBA-KORA

Odwar z kory wierzby to bardzo skuteczny środek przeciwzapalny, napotny, przeciwbólowy i przeciwgorączkowy, zalecany w nerwobólach, bólach reumatycznych, przeziębieniu, grypie oraz anginie. Wykazuje działanie odtruwające, wzmacniające oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych.

 

WIERZBÓWKA KIPRZYCA-ZIELE

Zawiera garbniki, witaminę C, flawonoidy, pektyny, cukry oraz nieco śluzu. To specyfik o dizałaniu uspokajającym, zalecany w bezsenności, bólach na tle migrenowym i depresji. Stosuje się również przy zaburzeniach trawienia.

 

WIERZBÓWKA-ZIELE

Działa uspokajająco; stosuje się w bólach na tle migrenowym i depresji oraz w bezsenności.

 

WILŻYNA-KORZEŃ

Zalecany jest w kamicy moczowej i nerkowej, reumatyzmie, w zapaleniu węzłów chłonnych oraz dolegliwościach pęcherzyka żółciowego.

 

WIŚNIA-OWOC

Zawiera kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), pektyny, garbniki, flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę A i C oraz sole mineralne. Owoce wiśni są pomocne w przypadku pzreziębienia, niedokrwistości, zaburzenia tarwienia, jak również chorobach pęcherzyka żółciowego i wątroby.

 

WRZOS-KWIAT

Kwiaty wrzosu wykazują działanie przeciwzapalne, odkażające, napotne, moczopędne, przeciwobrzękowe, rozkurczowe oraz uspakajające. Wzmagają wydzielanie soków trawiennych oraz usprawniają procesy trawienia. Napar pomaga w stanach zapalnych nerek i dróg moczowych oraz profilaktycznie w kamienicy moczowej i nieżycie żołądka.

 

ŻEŃ-SZEŃ

Zawiera glikozydy, witaminy z grupy B, witaminę C, olejek eteryczny, pektyny, skrobię, nieco tłuszczu, a także związki magnezu, żelaza, potasu, wapnia, sodu, krzemu, siarki, fosforu, boru i manganu. Wzmacnia organizm, dodaje sił witalnych oraz podnosi odporność oraz reguluje procesy trawienia.

 

ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI

Zwiększa wydolność organizmu przy wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym, zwiększa koncentrację oraz poprawia pamięć, wzmacnia system immunologiczny, poprawia sprawność seksualną, usuwa z organizmu toksyny oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

 

ŻEŃ-SZEŃ WŁAŚCIWY

Zaleca się go przede wszystkim osobom przemęczonym i wyczerpanym, w celu pobudzenia organizmu i wzmocnienia go. Wykazuje wąściwości uspakajające, dlateo poleca się go w dolegliwościach na tle nerwicowym, leczy również zaburzenia żołądkowo- jelitowe, a pomocniczo używać w stanach zapalnych gruczołu krokowego.

 

ŻUBRÓWKA

To trawa o odświeżającym i lekko słodkim smaku. Nadaje charakterystyczny aromat.

 

ŻURAWINA

Zawiera cukry, kwasy organiczne, pektyny, witaminę C. Zalecana jest w stanach zapalnych nerek, pęcherza i moczowodów. Jest ponadto środkiem napotnym i przeciwgorączkowym. Można ją pomocniczo stosować w dnie i reumatyzmie.